Prosessen – kort beskrevet
Vinen gjæres en gang i fatet og gjennomgår deretter en andre gjæring i flasken etter tilsetning av gjær, næringsstoffer til gjæren og sukker
Etter at vinen er ferdig fermentert, tappes den over i flasker som tåler høyt trykk. Deretter tilsettes sukker og gjær til vinen, slik at den såkalte andre gjæringen i den godt forseglede flasken kan begynne.
Når gjæringen skrider frem, reagerer levende gjær med sukkeret og produserer dermed alkohol. I tillegg til alkohol produseres også karbondioksid, noe som er viktig for boblene.
Når flasken er forseglet, kan gassen ikke slippe ut. Det er derfor gjæringen som finner sted i flasken utvikler bobler, trykket på flaskene kan bli opp til x , derfor må disse flaskene være i tykkere glass en vanlige vinflasker.
Slik ligger den nå musserende vinen i en periode, ca 15 måneder. Under denne prosessen roteres flasken regelmessig, mens den gradvis helles til å stå på hodet med korken (type bruskork) nedover slik at eventuelle gjenværende gjærceller og bunnfall samles der. Det er en stor jobb, som tar 6-8 uker, og mange utfører den fortsatt manuelt. For å holde prisene nede, bruker flere produsenter den automatiserte prosessen, men det er tydelig at det er større prestisje i den manuelle modellen.
Når bunnfallet samles opp, fryses flaskehodet, slik at sedimentet kan fjernes uten at resten av musserende vin renner ut.
Etter at bunnfallet er fjernet, korkes flaskene og vi har herved en flaske Spumante (musserende vin)