Risotto con petto d’anatra marinato all’arancia e fichi

Porsjoner: 4

INGREDIENSER

Marinade:
2 fedd hvitløk, grovhakket
1 bit frisk ingefær, grovhakket
revet skal og saft av 1 appelsin
1 ts stjerneanis
1 del extra vergine olivenolje

 

Risotto:
1 andebryst
320 g risottoris, Arborio eller Carnaroli
2 sjalottløk, finhakket
6 tørket fiken, grovkuttet
30 g raspet pecorino
10 dl andekraft
1, 5 del tørr hvitvin
salviesmør
salt og pepper etter smak

Vår utvalgte vin er en Casalforte Valpoliccela Ripasso fra Cantine Riondo, Monteforte d’Alpone VR, Italia

SLIK GJØR DU

Fjern skinnet på andebrystet og bland med marinaden. Tøm alt i en plastpose og vakumpakke blandingen. Denne kan ligge i kjøleskapet et par døgn. Ta ut andebrystet, sil marinaden og sett til side.

Varm olje i en stekepanne og brun andebrystet på begge sider. Tilsett 2 ss marinade og stek under lokk på svak varme i 20 minutter.
Skjær 8 tynne skiver av andebrystet og kutt resten i små biter. Hold kjøttet varmt

Smelt smør i en gryte og fres løken til den er blank. Tilsett risen og stek videre til den er gjennomsiktig. Kok inn hvitvinen. Rør inn resten av marinaden og fiken. Tilsett andekraft, en øse om gangen. Rør inn kjøttbitene på slutten av koketiden. Tilsett osten helt til slutt og rør den godt inn i risottoen.

Server på en flat tallerken med kjøttskivene dandert på toppen og god focaccia.

Vinvalg
Denne risottoen er en rett med mye smak, der fiken gir en del sødme i tillegg. Jeg ser da etter en fyldig rødvin med en del sødme. Opplevelse av sødme får man gjerne med alkoholsterke viner eller rett og slett med restsødme. Jeg vil her til Veneto og leter etter en ripassovin. Den får man hos amaroneprodusenter, der avfallet fra denne produksjonen brukes til andre gangs gjæring av en ordinært produsert vin. Dette avfallet inneholder restsukker og ikke minst smak som gir fylde, alkohol og restsødme.
Jeg fant en Casalforte Valpolicella Ripasso fra Cantine Riondo. Dette er et stort kooperativ med over 2000 leverandører fra 6000 hektar vinmark. Vinen er laget på druene Corvina, Corvinone og Rodinella. Den har en alkoholstyrke på 13,5% og restsødme 7g/l, så her er det restsukkeret som gir sødmeopplevelsen.