Påske er tid for lammekjøtt, og denne påskeaften valgte vi å gå for en gryte-variant med litt hot smak.

Porsjoner: 6
Temperatur: 180 °C
Steketid: 1½ time
Kilde: Vidunderlig Italiensk

6 ss olivenolje
2 løk, hakket
2 hvitløkfedd, finhakket
1,25 kg benfritt lammelår, skåret i 2½ cm terninger
1 tørkede hele peperoncino eller annen rød chili
1½ dl hvitvin
175 g svarte oliven, uten stein
2 ss frisk persille, hakket – pluss ekstra til pynt

Varm olivenoljen i en stor, ildfast gryte. tilsett løk og hvitløk, og stek den over svak varme under reglemessig omrøring i 5 minutter, eller til den er myk.

Tilsett terningene av lammekjøtt, og stek dem under jevnlig omrøring i 5 minutter, eller til kjøttet er brunt over det hele. Knus chilien over, hell i vinen, og kokk retten ytterligere i 5 minutter. Rør inn olivene og persillen, og krydre etter smak med salt.

Sett kokekaret med lokk inn i en forvarmet stekeovn ved 180 °C, og la kokekaret stå i ovnen i 1½ time, eller til lammekjøttet er godt mørt. Pynt med ekstra persille, og server retten med det samme.

Som tilbehør anbefaler vi pannestekte potetterninger og aspargesbønner.

Lammekjøtt, spesielt norsk, er smaksrikt kjøtt. Sammen med fløtegratinerte poteter er dette en smaksrike retter som trenger smaksrike viner med god fruktighet og tydelig syre- og tanninstruktur.

Viner av de italienske druene nebbiolo, sangiovese og aglianico vil være gode til dette. Fatlagret barbera vil også gjøre seg her. Fra Argentina har vi malbec og fra Portogal baga. Temperanillo fra Spania er god match og man gjør heller ikke mye feil med en bordeuxvin basert på cabarnet Sauvignon.

Denne kvelden valgte vi en Niepoort Dao Rotulo Touriga Nacional 2016.

Print Friendly, PDF & Email