BESKRIVELSE
Mynte bør være fast inventar på kjøkkenet. Den særegne smaken passer ikke bare ypperlig i matlaging – den er også en herlig ingrediens i drinker!

Her i landet er mynte mest brukt i desserter, til pynt og som smakstilsetter – men den passer også godt sammen med kylling, svine- og kalvekjøtt. Mynte er helt utmerket til lam, enten i marinade eller i sauser. Prøv også mynte i smoothie. Det er supergodt!

SMAK
Mynte har kraftig duft og mye smak.

TILBEREDNING
Mynte er en av de få urtene som bør brukes litt forsiktig, men de fleste bruker for lite også av denne urten. Bruker du bare litt urter, vil de først og fremst gi farge, og ikke så mye smak.

BRUK & FAKTA
Bladene kan brukes hele som pynt, eller finhakket som smakstilsetning. Bruker du friske urter i matlaging bør disse tilsettes mot slutten av varmebehandlingen.

Mynte er et navn som brukes om forskjellige planter i leppeblomstfamilien, men egentlig tilhører navnet slekten «mentha», og har vært brukt om den helt siden Hippokrates’ tid, 400 år f.Kr.

SESONG
Frisk mynte i potte finnes året rundt både av norsk og importert opprinnelse.

OPPBEVARING
Mynte holder seg lenge i potte, men den må ha mye lys og vann.

ERNÆRING
Om du bruker mye mynte, drar du nytte av at den er rik på kostfiber, kalsium, jern, kalium, vitamin C og folat. Den er også en kilde til magnesium og riboflavin.

Kilde: https://www.bama.no/gronnsaker/urter/mynte/

Print Friendly, PDF & Email