BESKRIVELSE
Persille brukes ofte som pynt, men den fortjener mer enn som så. Med sin karakteristiske smak er persille en flott smaksetter!

Det finnes to typer persille: kruspersille og bladpersille. Smaken er ganske lik, selv om kruspersille er en anelse mildere. Den har en sterk grønnfarge og er sprø og spenstig i smak. Når persille varmebehandles, for eksempel ved koking, hjelper den til med å fremheve andre smaker. Prøv den også i sauser, marinader og wok.

SMAK
Både stengel og blad er rike på den eteriske oljen apiol, som gir persillen sin karakteristiske smak.

TILBEREDNING
Skyll bunten godt og fjern stilkene. De kan eventuelt brukes til kraftkoking. Kruspersille brukes i mindre buketter til garnityr. Til dressinger, marinader og sauser bør du finhakke den. Kruspersille kan også dyppes i frityrrøre og friteres. Bruk av ferske urter er noe du bør eksperimentere med, både type og mengde. Ikke la deg binde av tradisjonell bruk, for ferske urter er like anvendelige som salt og pepper.

BRUK & FAKTA
Persille egner seg spesielt godt til fiskeretter, sauser, grønnsaksretter, til å strø over kokte poteter og til å pynte med. Du kan både fryse og tørke persille.

Persille vokser vilt i middelhavslandene. Først på 1600-tallet ble den vanlig i Norden.

SESONG
Det finnes norsk produksjon, og import er hovedsakelig fra Italia, Belgia og Spania.

OPPBEVARING
Kruspersille som er kuttet fra roten, oppbevares i kjøleskap ved 2–4 ºC i en plastpose eller tett plastboks. Store bunter med kruspersille kan settes i vann og stå i romtemperatur.

ERNÆRING
Per 100 g er persillen rik på kostfiber, vitamin A (betakaroten), B-vitaminet folat, vitamin C samt kalium. Den er også en kilde til vitamin E, vitamin K, kalsium og jern.

Kilde: https://www.bama.no/gronnsaker/urter/persille/