Villsvinlapskaus er en av de mest smaksrike og delikate retter i det tradisjonsrike kjøkken i de sentrale regioner i Italia og da spesielt Toscana og Umbria hvor villsvinlapskaus er selve flaggskipet i det lokale kjøkken. Det kan være stor forskjell på viltkjøtt og oppdrettskjøtt her da viltkjøttet er magrere og mer kompakt og har en mer intens og spesiell smak.

Å lage denne retten er en lang og arbeidsom prosess, nesten en kunst, for å mørne og bearbeide kjøttet som ofte har en stram og kraftig smak. Her har vi valgt å ha polenta, som benyttes mye i Italia, som tilbehør.

Porsjoner: 4   Temperatur: 120 °C   Steketid: 2 timer 

INGREDIENSER
 • 1 kg villsvinkjøtt
 • 400 g hermetiske plommetomater
 • stekesmør
 • 2 gulrøtter
 • 1 løk
 • olivenolje
 • svart oliven uten stein
 • 2 stangselleri
 • hel pepper
 • 1 stilk rosmarin
 • 1 flaske rødvin
 • salt

 

SLIK GJØR DU

Kjøttet deles i stykker på 4×4 cm. Grønnsakene grovkuttes. Kjøttet marineres i grønnsaker, urter og vin i 24 timer for å trekke ut eventuelle bitterstoffer i kjøttet.

Ta ut kjøttet og tørk det. Brun kjøttet og legg det i en gryte. Stek grønnsakene noen minutter. Tilsett marinaden og tomatene og la det koke noen minutter. Tøm det over kjøttet, sett lokk på gryten og sett den i ovnen på 190 °C i to timer.

Når kjøttet er mørt siles kraften av og kokes ned. Tøm den deretter over kjøttet.

Polentaen kokes etter henvisning på pakken. Lag en ring av polenta på fatet. Legg lapskausen i midten og server.

Kjøttet deles i stykker på 4×4 cm. Grønnsakene grovkuttes. Kjøttet marineres i grønnsaker, urter og vin i 24 timer for å trekke ut eventuelle bitterstoffer i kjøttet.

Ta ut kjøttet og tørk det. Brun kjøttet og legg det i en gryte. Stek grønnsakene noen minutter. Tilsett marinaden og tomatene og la det koke noen minutter. Tøm det over kjøttet, sett lokk på gryten og sett den i ovnen på 190 °C i to timer.

Når kjøttet er mørt siles kraften av og kokes ned. Tøm den deretter over kjøttet.

Polentaen kokes etter henvisning på pakken. Lag en ring av polenta på fatet. Legg lapskausen i midten og server.

 VILLSVINLAPSKAUS (2)

VILLSVINLAPSKAUS (1)

VILLSVINLAPSKAUS (3)

VIN TIL MATEN

Dette er en rett med mye smak i med et kjøtt som er magert. Selv sammen med de andre ingrediensene vil dette være relativt magert og da bør man være forsiktig med tanninrike viner. Vinen bør være fyldig og fruktig. Viner av Sangiovese er derfor et naturlig valg her, men barbera, pinot noir og merlot vil passe godt her. Med andre ord: Prøv en Chianti, Barbera Superiore, rød Burgunder eller en merlotbasert Bordeux.

Print Friendly, PDF & Email