03 VIN- OG DRUETYPER

Som vinregion er Piemonte, sammen med Toscana, den mest berømte, ikke bare i Italia, men i hele verden. Her er det mange druesorter og de fleste er italienske og i høy grad lokale. Druesortene anvendes ofte på tvers av de geografiske vinområdene og for å få en best mulig oversikt over dette området, er den mest hensiktsmessig å følge druetypene og variasjoner for den enkelte drue. Nedenfor følger en oversikt over druer som er spesielt for Piemonteregionen.

NEBBIOLO

dejt karlshamn Nebbiolo har sitt utgangspunkt i Piemonte og selv om det lages viner av denne druen utenfor denne regionen er ikke disse verdt å nevne.  Det er først og fremst denne druen som har satt Piemonte på vinkartet og da med viner fra http://elreal.com.ni/?sypermen=online-dating-de-sant-vicen%C3%A7-de-montalt&603=61 BAROLO DOCG og BARBARESCO DOCG. Dette er endrueviner og krever henholdsvis 48 og 24 måneders lagring før de er formelt konsumferdig. Her finnes store og berømte viner hvor man enn snur seg.

NEBBIOLO D’ALBA DOC ligger på begge sider av elven Tanaro og dekker et område mellom Roero og Tanaro, området mellom Barolo og Barbaresco rundt byen Alba samt et område rundt selve Barolo. Dette er vanligvis lettere viner, men det finnes utgaver her som kan sammenlignes med Barolo og Barbaresco.

ROERO DOC ligger nordvest for Tanaro og også her finner man kvalitetsmessig gode viner av Nebbiolo. Jordsmonnet er mer sandholdig her og vinene vanligvis noe lettere.
LANGHE NEBBIOLO DOC er en «paraply-doc» som også omfatter andre druer. Kvaliteten varierer mer i et slikt område.

Nord for byene Novara og Vercelli ligger 9 små distrikter der Nebbiolo er den viktigste druen. Her kan man imidlertid få druer der det er blandet inn andre druer. Det viktigste distriktet her er GATTINARA DOCG. Her er det foregått en moderneringsprosess etter modell fra Langhe og man skaper nå viner her som kan sammenlignes med Barolo og Barbaresco. Det samme kan sies om GHEMME DOCG. Gattinara krever 90% Nebbiolo eventuelt blandet med Vespolina eller Bonarda og minst 36 måneders lagring. Ghemme krever 75% Nebbiolo eventuelt med Vespolina eller Uva rara. Her er lagringskravet 36 måneder hvorav 9 på flaske.

Helt nord ligger CAREMA DOC. Her kreves det 85% Nebbiolo og 36 måneders lagring. Værforholdene her kan være variable og kvaliteten kan derfor variere mye fra år til år.

BARBERA

Barbera har en lang historie i Piemonte og er den mest utbredte druesorten her. BARBERA D’ASTI DOCG er det viktigste området for denne druen. Her produseres det vin av høy kvalitet, spesielt i «det gyldne triangel» rundt byen Nizza Monferrato, som er ansett som centrum for barberaproduksjonen.

BARBERA D’ALBA DOC er et mye mindre område. Her er det flere produsenter med et «navn» og de fleste har Barbera i sin portefølje.  Også her er de fleste utgaver av vinene av høy kvalitet.

BARBERA DEL MONFERRATO DOC er en paraply-doc og omfatter foruten Barbera d’Asti, et område nordøst for Alessandria og et område syd og øst for Acqui Terme rundt Ovada og Novi Ligure. Kvaliteten er på det jevne og vi finner her også perlene versjoner av denne druen.
Alle disse tre områdene har foruten en standard versjon, en superiore som krever 12 måneders lagring før den er konsumferdig.  Fra 2014 fikk vi en ny appelasjon som NIZZA DOCG.  Her er kravet 100% Barbera og minimum 18 måneders lagring. Her finner vi det aller ypperste av barberaproduksjon.

DOLCETTO

RUBINO DI CANTAVENNA DOC ligger vest for Casale Monferrato og vest for dette igjen ligger GABIANO DOC. Ingen av disse områdene har viner i særlig grad utenfor sitt område. 
Dolcetto er en drue som er litt mindre merittert enn Barbera og Nebbiolo.  Her har vi 7 klassiske DOC-er som ligger syd i Piemonte og strekker seg geografisk fra Mondovi og østover til et område rundt Ovada. DOLCHETTO D’ALBA er det området med de mest overbevisende resultater av denne druen. Den varierer med jordsmonnet her, men stort sett er det viner av høy kvalitet her. DOLCHETTO DI DOGLIANI ligger syd for Alba og man har her spesialisert seg på Dolcetto. Man finner gode viner her som er fruktige, konsentrerte og strukturerte. Litt lenger nord har vi DOLCETTO DI DIANO D’ALBA DOC.  Også her finner vi gode viner av høy kvalitet. I tillegg har vi DOLCETTO DELLE LANGHE DOC, MONREGALESI DOC, DOLCETTO DI OVADA DOC, DOLCETTO D’ASTI DOC og DOLCETTO D’ACQUI DOC. I alle disse områdene finner vi gode produsenter som lager dolcettoviner av høy kvalitet.

BRACCHETTO

Bracchetto er en drue som først og fremst kommer til sin rett i Piemonte.  Den gir en fantastisk duft av roser, bringebær og jordbær.  Den lages som regel en halvmusserende, søt vin og brukes mye som dessertvin. Den finnes også som stille og tørr og som passito. Produksjonsområde er BRACHETTO D’ACQUI DOCG som dekker foruten Acqui Terme 7 kommuner i provinsen Alessandria der Nizza Monferrato er delvis dekket.

FREISA

Freisa er en drue det var mye av i Piemonte i tidligere tider.  Det har blitt mye mindre av denne etter som Barbera har tatt mer og mer over.  Den fås både perlende tørr og stille tørr.  Den finnes også musserende. 

Den produseres i LANGHE FREISA COS, FREISA D’ASTI DOC, MONFERRATO FREISA DOC og FREISA DI CHIERI DOC. Her er det lenger mellom viner av god kvalitet.

RUCHÈ

Av de mer sjeldne piemontesiske blå sorter har vi Ruchè. RUCHÈ DI CASTAGNOLE MONFERRATO DOC har sitt område nordøst for Asti.  Den er tørr og aromatisk og i hendene på en god produsent, kan man få en kompleks og fyldig vin.

GRIGNOLINO

Grignolino er en særpreget lokal drue. Denne gir lette, lyse og syrlige viner med utpreget tannininnhold. GRIGNOLINO D’ASTI DOC og GRIGNOLINO DEL MONFERRATO CALESE DOC er områder som henholdsvis ligger rundt Asti og nord for Asti.
MALVASIA DI CASORZO D’ASTI DOC og MALVASIA CASTELNUOVO DON BOSCO DOC ligger nordøst og nordvest for Asti.  Dette er søte viner, ofte perlende eller musserende.

CROATINA

CISTERNA D’ASTI DOC er den nyeste DOCen. Vinen lages på druen Croatina og er ofte saftig, velduftende med en plommeaktig smak. Området ligger mellom Asti og Alba og dekker 6 kommuner i Asti og 7 kommuner i Cuneo.

PELAVERGO PICCOLO

VERDUNO PELAVERGA DOC er et område i barolokommunen Verduno. Dette er lette og enkle viner med en god del syre. Pelavergo piccolo er hovedsorten her. Av de hvite sortene er det Moscato Bianco som dominerer. Dette er halvmusserende eller musserende søte viner produsert på ståltank.  Vinen oppbevares lengst mulig på tank og tappes rett før vinen frigis for salg.

HVITE

MOSCATO

Området er ASTI DOCG og MOSCATO D’ASTI DOCG der produksjonssonene pimært ligger syd for Asti og Alessandria, men med Serralunga d’Alba, Neive og Treiso inkludert i sonen. Det største volumet er Asti spumante der mesteparten går til eksport. I Piemonte foretrekker man Moscato d’Asti og da primært som dessertvin. Den har høy kvalitet og er frisk og god på smak.

CORTESE

Cortese hører primært hjemme i Piemonte. Den har et naturlig høyt syreinnhold og i gode år kan vi finne Cortese av god kvalitet. Da er den frisk og fruktig og godt balansert. GAVI DOCG er det området som oftest identifiseres med denne vinen og ligger i et område sydøst i Piemonte, øst for Ovada og rett nord for Liguria.

ARNEIS

Arneis er en lokal piemontesisk drue som produseres i et relativt begrenset område. ROERO ARNEIS DOC og LANGHE ARNEIS DOC. Roero er et område nordøst for Alba og Langhe dekker området rundt Alba. Godt produsert Arneis har god fylde og karakter med duft av pære og melon.

ERBALUCE

En annen sjelden og gammel piemontesisk druesort er Erbaluce. Den har et høyt syreinnhold og krever perfekt modning for ikke å bli for skarp og aggressiv. Den har også en passitoutgave der det høye syreinnholdet mer kommer til sin rett. ERBALUCE DI CALUSO DOC er et område mellom Torino og grensen til Valle d’Aosta på begge sider av elven Dora Ballea.

Close