02 PIEMONTE VINOMRÅDER

Piemonte er et av Italias mest berømte område for vindyrking. Regionens vinproduksjon foregår i hovedsak i provinsene Asti, Cuneo og Alessandria. Nedenfor skal vi beskrive litt om inndelingen av vinområdene.

LANGHE- ROERO OG MONFERRATO

De Piemontesiske vindistriktene Langhe- Roero og Monferrato har beliggenhet i provinsene Cuneo, Asti, og Alessandria. Basert på kvalitet og kvantitet er dette de viktigste vinområdene i Piemonte.

Langhe omfatter byen Alba med områdene Barolo og Barbaresco og Neive.

LANGHE – BAROLO

“Langa del Barolo” er kjernen i Barolo vinproduksjonen. Det er 7 kommunale områder som har anledning til å produsere BAROLO DOCG basert på Nebiolo-druen. “Langa del Barolo” er: Barolo, Castiglione Falletto, Diano d’Alba, La Morra, Monforte d’Alba, Novello og Serralunga d’Alba.

LANGHE – BARBARESCO OG NEIVE

«Åsene i Barbaresco» er en del av territoriet til Langhe, i nærheten av elven Tanaro. Barbaresco og Neive er området for produksjon av BARBARESCO DOCG.

Det imponerende tårnet i Barbaresco, som strekker seg over 36 meter, er i dag en av de viktigste visuelle referansene for hele distriktet Langhe-Roero og Monferrato, foruten å være det største middelalderske tårnet i Piemonte.

Barbaresco sammen med Barolo produserer viner av Nebiolodruen som har et berømt, internasjonalt rykte.

ROERO

Roero er et geografisk område i det nordøstre hjørnet av provinsen Cuneo i Piemonte, nordvest-Italia. Territoriet ligger nord for Alba. Elven Tanaro markerer den sørlige grensen og skiller den fra Langhe. Dette kuperte området er også kjent for sine viner.

Området for DOCG-vinene Roero og Roero Arneis omfatter kommunene Castellinaldo, Canale, Corneliano d’Alba, Piobesi d’Alba og Vezza d’Alba, pluss deler av Baldissero d’Alba, Castagnito, Guarene, Govone, Magliano Alfieri, Montà, Monteu Roero, Pocapaglia, Priocca, Santa Vittoria d’Alba, Santo Stefano Roero og Sommariva Perno. 

MONFERRATO OG BARBERA

«Nizza Monferrato og Barbera» ligger i Alto Monferrato, og kjerneområdene inkluderer deler av kommunene Montegrosso, Monbercelli, Agliano Terme, Castelnuovo Calcea, Vinchio, Vaglio Serra og Nizza Monferrato.

Nizza Monferrato by regnes som hovedstaden for Barberaproduksjon. Byen har alltid vært viktig også på grunn av sin strategiske beliggenhet i forhold til provinsene Asti og Alessandria.

GATTINARA OG GHEMME

Dette er områder i den nordlige delen av Piemonte som produserer viner i lavt volum, men av høy anerkjennelse.

Rett nord for byene Novara og Vercelli ligger ni små distrikt som produserer Nebbiolo (lokalt kalt Spanna) Gattinara i provinsen Vercelli og Ghemme i provinsen Novara er to av disse små områdene. Gattinara ligger i kupert terreng mens Ghemme består stort sett av flatland.

De øvrige 7 produksjonsområdene ligger i Novara, Vercelli og Biella-området, rundt og lang elven Sesia.

Vin- og druetyper fra de forskjellige områdene kommer i kapittel 03 VIN- OG DRUETYPER 

Close